China verbiedt plastic zakjes in supermarkten

Plastic zakjes en andere wegwerpproducten worden verboden in supermarkten in de grote Chinese steden. De Chinese ontwikkelings- en hervormingscommissie heeft zondag een ambitieus plan bekendgemaakt dat op vijf jaar tijd de hoeveelheid plastic afval drastisch moet inperken. Vanaf eind dit jaar mogen in de supermarkten en andere winkels in de grote metropolen geen plastic zakjes meer uitgedeeld worden. Vanaf eind 2022 geldt het verbod ook in kleinere steden. Vanaf eind dit jaar zijn, in het hele land, ook plastic rietjes verboden. Het plan verbiedt de horeca in de grote steden ook om vanaf eind dit jaar nog plastic bestek uit te delen. In kleine steden treedt het verbod eind 2022 in werking.

Ook in hotels moeten wegwerpproducten uit plastic beperkt worden. Vanaf einde 2022 mogen sterrenhtoels hun gasten niet langer plastic tandenborstels of kammen aanbieden. Vanaf eind 2025 voglen alle hotels.

China is wereldwijd de grootste producent van plastic - het heeft een aandeel bij een derde van de wereldproductie van plastic. Het overgrote aandeel belandt na gebruik op stortplaatsen of vervuilt land en zee: er wordt bijna niet gerecycleerd.

Bron: Belga