China gaat onderschepte watersonde teruggeven aan VS

door
Belga
Leestijd 2 min.

De watersonde van de Amerikaanse marine die eerder deze week door China onderschept werd, zal worden terugbezorgd aan de VS. Dat heeft het ministerie van Defensie in Peking zaterdag meegedeeld. Tegelijkertijd heeft China ook kritiek geuit op de "mediahype" die in de VS na dat voorval is ontstaan. Het Pentagon had vrijdag bekendgemaakt dat China de sonde ter hoogte van de Filipijnen uit de Zuid-Chinese Zee had gevist. Het ging om een toestel dat werd gebruikt om het zoutgehalte en de temperatuur van het zeewater te meten, informatie die cruciaal is voor de Amerikaanse vloot duikboten.

Peking verduidelijkt zaterdag in een de mededeling dat de sonde uit voorzorg werd onderschept, omdat het ging om een "niet-geïdentificeerd toestel". Het zal op "een gepaste wijze" worden terugbezorgd aan de VS, zo wordt ook benadrukt. Maar hoe dat exact zal gebeuren, is nog niet meegedeeld.

De actie had heel wat aandacht gekregen in de Amerikaanse media, overigens tot grote ergernis van China. "De eenzijdig Amerikaanse mediahype is niet opportuun en is ongunstig voor het vinden een snelle oplossing van het probleem", zo vermeldt een mededeling van het Chinese ministerie van Defensie.

Ook de Amerikaanse president-elect Donald Trump had via Twitter al snel gereageerd op de berichten. Maar hij maakte daarbij de fout om de Chinese actie met het onbestaande Engelse woord 'unpresidented' (zonder president) te omschrijven. De schampere reacties die daarop volgden, dwongen hem ertoe de tweet te vervangen door een bericht waarin hij de actie met de iets logischere term 'unprecedented' (zonder voorgaande) bestempelde.

De Zuid-Chinese Zee is een regio waar verschillende handelsroutes doorheen lopen en die bovendien ook rijk is aan grondstoffen. China eist een groot deel van het strategisch belangrijke gebied op, maar de andere landen in de regio leggen er een gelijkaardige claim op. De Amerikaanse marine heeft al meermaals in het gebied gepatrouilleerd om de "vrijheid van scheepvaart" te verzekeren.

Bron: Belga