Catalaanse separatistische partij maakt nieuwe regering-Sanchez mogelijk

De Catalaanse links-republikeinse, separatistische partij ERC ('Esquerra Republicana de Catalunya') maakt een voortzetting mogelijk van de Spaanse regering onder leiding van socialist Pedro Sanchez. ERC besliste dat zijn dertien parlementsleden zich zouden onthouden bij de beslissende stemming over de nieuwe regering. Pere Aragonès, een van de kopstukken van de partij, maakte bekend dat de nationale raad van de ERC heeft goedgekeurd om een proces van onderhandelingen te starten met de Spaanse staat. Ook zouden de ERC-parlementsleden "zich onthouden op het moment van de benoeming van kandidaat Pedro Sanchez de komende dagen" in Madrid.

De socialisten en het radicaal-linkse Podemos hebben samen in totaal 155 parlementsleden. Ze hebben daarom nood aan andere partijen opdat Sanchez, die sinds juni 2018 aan de macht is, kan benoemd worden aan het hoofd van de eerste coalitieregering ooit in het land sinds het einde van de dictatuur van generaal Francisco Franco in 1975.

De socialistische partij, de PSOE, bevestigde in een persbericht dat het akkoord met de ERC inhield dat een proces van start gaat "van dialoog, onderhandelingen en overeenkomst tussen de regering van Spanje en van Catalonië". Het proces zou binnen de twee weken beginnen. Volgens de twee partijen zouden de burgers van Catalonië na de onderhandelingen "geraadpleegd" worden over de voorgestelde maatregelen.

De leider van ERC, Oriol Junqueras, die al twee jaar in de cel zit, werd in oktober veroordeeld tot dertien jaar cel voor "opstand" en "verduistering" van publieke middelen. Reden is de rol die hij speelde in de poging van Catalonië om zich af te scheiden in 2017. Junqueras was op dat moment vicepresident van de Spaanse regio.

Bij de onderhandelingen met de socialisten heeft ERC van de Spaanse staat een politieke geste geëist voor Junqueras. De advocaat van de staat vroeg maandag aan het Hooggerechtshof om toe te laten dat Junqueras tijdelijk de cel uit mag, om zijn functie van europarlementslid op te nemen, in overeenstemming met een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

Het Hooggerechtshof moet daar een van de komende dagen een beslissing over nemen.

Bron: Belga