Catalaanse separatisten verschijnen weer voor rechter

Catalaanse separatisten verschijnen weer voor rechter

De tien Catalaanse onafhankelijkheidsgezinde leiders die sinds een maand in de gevangenis zitten, verschijnen vandaag opnieuw voor het Spaanse gerecht. Ze hopen vrijgelaten te worden, zodat ze aan de campagne voor de regionale verkiezingen van 21 december kunnen deelnemen. De vroegere Catalaanse viceminister-president Oriol Junqueras werd als eerste ondervraagd door Pablo Llarena, onderzoeksrechter bij het Hooggerechtshof. In de loop van de dag volgen zeven andere ex-ministers van de afgezette regering en de voorzitters van twee separatistische organisaties.

De advocaten van de gedetineerden hebben allemaal de vrijlating gevraagd aan de rechter. Ze verzekeren dat ze afzien van een unilaterale afscheuring van Spanje en dat ze de toepassing aanvaarden van artikel 155 van de grondwet, waarmee de centrale regering de controle in Catalonië overnam, de regionale regering afzette en verkiezingen uitschreef.

Ex-minister-president Carles Puigdemont en vier andere ex-ministers van de afgezette Catalaanse regering die in België verblijven, verschijnen maandag voor de raadkamer in Brussel, die moet oordelen over de Europese aanhoudingsbevelen die tegen hen lopen.

Bron: Belga