Britse staatssecretaris voor Internationale Handel aan de kant geschoven

Britse staatssecretaris voor Internationale Handel aan de kant geschoven

Mark Garnier, de Britse staatssecretaris voor Internationale Handel, moet opstappen. Dat heeft hij vandaag op Twitter aangekondigd. Garnier was in opspraak gekomen omdat hij aan zijn secretaresse gevraagd zou hebben om seksspeeltjes te gaan kopen. Een onderzoekscommissie had de conservatieve politicus vrijgepleit, maar Garnier wordt nu toch aan de kant geschoven. Een officiële reden voor het ontslag is er niet. Garnier zei op Twitter dat hij "zeer triest" is om de beslissing van premier Theresa May. Die vatte gisteren een herschikking van haar regering aan. Het moet haar door schandalen bezoedelde ploeg een nieuw elan bezorgen in de aanloop naar de volgende fase van de brexit-onderhandelingen.

Vandaag raakte trouwens ook bekend dat de Britse ministers zich aan nieuwe gedragsregels zullen moeten houden na het schandaal rond ongewenste intimiteiten dat de politieke klasse eind vorig jaar op haar grondvesten deed daveren. De ministeriële gedragscode heeft een update gekregen, zo liet een woordvoerder van Downing Street weten.

In de nasleep van de onthullingen in de zaak rond Harvey Weinstein rolden in de Britse regering ook enkele koppen. Minister van Defensie Michael Fallon trad in november af nadat hij ervan beschuldigd werd een hand op de knie van een journaliste te hebben gelegd tijdens een etentje in 2012. Vicepremier Damian Green, een vertrouweling van May, werd in december de deur gewezen nadat gebleken was dat hij had gelogen over de aanwezigheid van pornografisch materiaal op zijn computer.

Bron: Belga