Britse regering roept nieuwe verkiezingen voor Noord-Ierland uit

Britse regering roept nieuwe verkiezingen voor Noord-Ierland uit

De Noord-Ieren moeten op 2 maart een nieuw regionaal parlement kiezen. Dat maakte de Britse minister voor Noord-Ierland James Brokenshire maandag bekend. Eerder was een termijn voor het bijleggen van de regeringscrisis afgelopen. De katholieke Sinn Fein-partij wilde geen opvolger voor de afgelopen week opgestapte vicepremier Martin McGuinness benoemen, die in de coalitieregering moest samenwerken met premier Arlene Foster van de Protestantse DUP (Democratic Unionist Party). Foster kwam onder vuur te liggen omdat ze een schandaal rond duurzame energie slecht had aangepakt. Ze weigerde haar conclusies te trekken, waarop McGuiness zelf opstapte. De regeringscrisis in Noord-Ierland draait rond het Renewable Heating Incentive (RHI), een plan dat bedrijven via subsidies aanmoedigt te investeren in duurzame energie. Maar het plan blijkt de belastingbetaler nu 490 miljoen pond (560 miljoen euro) te kosten omdat heel wat bedrijven er misbruik van maken.

De Britse premier Theresa May had maandag nog tevergeefs telefonisch geprobeerd te gemoederen te bedaren. McGuinness is ziek. Maar hij wees er op dat dit niets met zijn ontslag heeft te maken.

Volgens de Goede Vrijdag-akkoorden moet de Noord-Ierse regering gevormd worden uit een coalitie van katholieken en protestanten.

Bron: Belga