Brexit - Tekorten dreigen bij brexit zonder akkoord

Rellen, stijgende voedsel- en elektriciteitsprijzen en een tekort aan medicijnen. Dat staat het Verenigd Koninkrijk te wachten bij een brexit zonder akkoord, blijkt uit officiële documenten die de overheid woensdag heeft gepubliceerd. Eerder waren de documenten al gelekt. De Britse parlementsleden hadden vorige week de regering verplicht om de details van "Operation Yellowhammer" bekend te maken. In dat rapport worden de waarschijnlijke gevolgen van een brexit zonder akkoord opgelijst. Het document werd op 2 augustus opgesteld en gaat uit van het slechts mogelijke scenario.

De Britse autoriteiten verwachten op korte termijn problemen op twaalf belangrijke vlakken, waaronder water- en voedselvoorziening, gezondheid, transport en grenzen. Ook vreest men ook voor sociale onrust omdat er "protesten en tegenprotesten zullen plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk die significante hoeveelheden politiehulpmiddelen zullen in beslag nemen", klinkt het.

Vrachtwagenchauffeurs kunnen te maken krijgen met dagenlange vertragingen aan de grens en het verkeer in de tunnel onder het Kanaal kan in een dag tijd met 40 tot 60 procent dalen. Het kan tot drie maanden duren voordat de situatie op het Kanaal verbetert.

De voorraden van medicijnen zullen "bijzonder kwetsbaar zijn door ernstige vertragingen", luidt het in het rapport. Ook de beschikbaarheid van verse voeding zal dalen, waardoor de prijzen zullen stijgen.

Verder worden er "aanzienlijke" stijgingen van elektriciteitsprijzen verwacht. Mensen met een laag inkomen zullen "onevenredig" beïnvloed worden door de voedsel- en brandstofprijzen.

Britse reizigers kunnen te maken krijgen met strengere grenscontroles, wat kan leiden tot langere wachttijden bij de aankomst in Europese luchthavens, havens en grensovergangen.

Bron: Belga