Brexit niet verwarren met isolationisme

Brexit niet verwarren met isolationisme

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson verzekerde de Verenigde Naties (VN) vrijdag dat het Verenigd Koninkrijk nog actiever zal zijn op het wereldtoneel, en dat een Brexit niet gelijkstaat aan isolationisme.

De voortrekker van de Brexit verwierp tijdens zijn bezoek aan de VN elke vergelijking met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, en de prioriteit die hij geeft aan zijn eigen land. "Er is een heel groot verschil tussen de Brexit en isolationisme," zei hij. Uit de Europese Unie stappen "betekent dat we meer op de buitenwereld gericht zullen zijn, en betrokkener en enthousiaster dan ooit zullen zijn op het wereldtoneel."

Johnson had ook een gesprek met secretaris-generaal Ban Ki-moon over de situatie in Syrië, Libië, Zuid-Soedan en Somalië. "In al deze kwesties zal het Verenigd Koninkrijk een leidende rol spelen in het vinden van oplossingen", aldus de buitenlandminister.

Voor zijn ontmoeting met Ban Ki-Moon stemde Johnson nog in naam van zijn land voor de door de Britten opgestelde resolutie over chemische wapens in Syrië, die unaniem werd aangenomen door de Veiligheidsraad.

Over de schietpartij in Münich zei Johnson "geschokt en bedroefd" te zijn. Hij hekelde "de kanker" van het terrorisme, en benadrukte de noodzaak om de strijd op te voeren tegen radicalisering op het internet en op sociale netwerken.

Bron: Belga