Brexit - Barnier: "De angst voor het risico op een no deal is groter dan ooit"

Brexit - Barnier: "De angst voor het risico op een no deal is groter dan ooit"

Europees brexitonderhandelaar Michel Barnier blijft in de komende weken hard werken voor een ordelijke terugtrekking van de Britten op 29 maart, al is "de angst voor het risico op een no deal groter dan ooit". Dat zei hij woensdagochtend tijdens een debat in het Europees parlement in Straatsburg. Hij benadrukte nog maar eens dat het akkoord dat gisteren/dinsdag door het Britse Lagerhuis is wegggestemd, "het best mogelijke compromis" is. Het Britse Lagerhuis schoot de brexitdeal tussen de regering van Theresa May en de Europese Unie dinsdagavond genadeloos af. Maar liefst 432 parlementsleden stemden tegen, 202 stemden voor.

Michel Barnier werkte als Europees hoofdonderhandelaar anderhalf jaar aan de 585 pagina's tellende tekst, en reageerde dan ook teleurgesteld. "Het Lagerhuis heeft glashelder duidelijk gemaakt dat het tegen het akkoord is dat de Europese Raad met de Britse regering heeft gesloten. Het is nu nog te vroeg om alle gevolgen daarvan te analyseren", sprak hij de europarlementsleden woensdagochtend toe. "We hebben het democratisch debat in het Verenigd Koninkrijk altijd gerespecteerd en zullen dat ook blijven doen."

De Fransman blijft zich inzetten voor een akkoord tegen 29 maart, benadrukte hij, maar tegelijkertijd schroeft de Europese Commissie de voorbereidingen op een terugtrekking zonder akkoord verder op. "De ordelijke terugtrekking blijft onze absolute prioriteit in de komende weken, maar we kunnen geen enkel scenario uitsluiten, ook niet dat van een no deal. We zijn vandaag tien weken verwijderd van het moment dat de Britse regering een derde land wil worden, en de angst voor het risico op een no deal is groter dan ooit. We focussen op het vermijden van dat scenario, maar we moeten ook lucide en duidelijk zijn: we gaan onze voorbereidingen nog opschroeven om alle mogelijke gevolgen van die uitkomst op te vangen."

Een zichtbaar geëmotioneerde Barnier bedankte de Europarlementsleden voor het vertrouwen in hem, waarop hij een lang applaus kreeg. Europees parlementsvoorzitter Antonio Tajani benadrukte daarna opnieuw het vertrouwen in de Fransman.

Bron: Belga