Bremens parlementslid verdacht van lekken aanhoudingsbevel Chemnitz

Het parket in Duitsland verdenkt een regionaal parlementslid uit de deelstaat Bremen ervan het aanhoudingsbevel van een van de vermoedelijke daders van de steekpartij in Chemnitz te hebben gelekt. De berichten daarover in de Duitse media worden vandaag bevestigd door de procureur-generaal. In de Oost-Duitse stad Chemnitz waren manifestaties van extreemrechts zondag en maandag uitgemond in rellen en in geweld op migranten. Het protest was ontstaan nadat een 35-jarige Duitser zaterdagavond werd doodgestoken door migranten. De identiteit van een van de vermoedelijke daders - een Irakees - was aan het licht gekomen nadat het aanhoudingsbevel voor de verdachte gelekt werd.

Het gerecht verdenkt Jan Timke, die voor de kleine rechtspopulistische partij Bürger in Wut (BIW) in het regionaal parlement in Bremen zetelt, ervan aan de oorsprong van het lek te liggen. Hij zou het document via Facebook verspreid hebben. Volgens procureur-generaal Frank Passade heeft er gisteren een huiszoeking plaatsgevonden in het appartement van Timke.

Timke werkt voor de federale politie. Maar die functie is tijdelijk on hold gezet, zodat hij zich kan concentreren op zijn werk als volksvertegenwoordiger.

Het lekken van een aanhoudingsbevel kan in Duitsland bestraft worden met een geldboete of met een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar.

Bron: Belga