Brazilianen komen massaal op straat om ontslag Rousseff te eisen

In heel Brazilië zijn zondag honderdduizenden mensen op straat gekomen om het ontslag van presidente Dilma Rousseff te eisen. De populariteit van Rousseff is naar een absoluut dieptepunt gezakt, onder meer omdat ze genoemd wordt in een corruptiezaak. Alleen al in de hoofdstad Brasilia zijn volgens de politie 100.000 mensen op straat gekomen. Heel wat manifestanten zijn uitgedost in de nationale kleuren (geel, groen en blauw). Ze scanderen leuzes als "Fora Dilma" ("Dilma buiten") en hebben spandoeken of borden bij zich waarmee ze hun steun betuigen aan Sergio Moro, de rechter die het onderzoek naar het Petrobras-schandaal leidt.

De organisatoren zeggen dat in Rio de Janeiro eveneens 200.000 mensen deelnemen aan een anti-Roussefbetoging. In Sao Paulo wordt melding gemaakt van nog eens 100.000 manifestanten. In totaal is in meer dan 350 steden tot protest opgeroepen.

Sinds december vorig jaar loopt in het parlement een afzettingsprocedure tegen Rousseff. De oppositie beschuldigt haar ervan de begroting in 2014 en 2015 te hebben opgesmukt. Daarnaast wordt ze ook genoemd in de zaak-Petrobras, een groot corruptieschandaal waarbij ook Rousseffs voorganger Lula da Silva betrokken zou zijn.

Bovendien speelt ook de sputterende economie de Braziliaanse presidente parten.

In de peilingen heeft de populariteit van Rousseff een absoluut dieptepunt bereikt, met een score van nauwelijks tien procent. Zowat zestig procent van de Brazilianen zegt voorstander van haar ontslag te zijn.

Bron: Belga