Braziliaanse Senaat start afzettingsproces tegen Rousseff

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Braziliaanse Senaat is het proces gestart dat hoogst waarschijnlijk tot de afzetting van de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff zal leiden. De 68-jarige Rousseff wordt ervan beschuldigd met de begroting te hebben gesjoemeld. Zijzelf wast haar handen in onschuld en heeft het over een coup die door haar tegenstanders op poten werd gezet. De 81 senatoren trekken de komende dagen hun rechtersplunje aan. Rousseff werd op 12 mei door een tweederdemeerderheid van de senatoren al aan de kant geschoven. Begin deze maand stemden 59 senatoren ermee in een afzettingsproces op te starten. Dat proces is vandaag uit de startblokken geschoten. Voorzitter Ricardo Lewandowski van het federaal hooggerechtshof drukte de senatoren op het hart dat ze zich een tijdje als rechters horen te gedragen en "hun ideologische standpunten" even opzij moeten schuiven. Verwacht wordt dat tegen 31 augustus een beslissing zal vallen.

Indien haar tegenstanders het halen, dan komt er een einde aan dertien jaar heerschappij van de Arbeiderspartij. Die werd boven de doopvont gehouden door voormalig president Lula, de politieke vader van Rousseff. Het proces start vier dagen na het laatste wapenfeit op de Olympische Spelen. Sinds Rousseff opzij werd geschoven, heeft vicepresident Michel Temer het interimpresidentschap op zich genomen. Hij neemt haar plaats in tot eind 2018, wanneer haar mandaat afloopt, indien ze effectief wordt afgezet. Daarvoor is een tweederdemeerheid van 54 senatoren nodig.

Rousseff is van plan zelf haar verdediging op zich te nemen. De linkse leidster houdt vol dat de hele procedure deel uitmaakt van een parlementaire staatsgreep die georchestreerd is door Temer van de centrumrechtse PMDB. Hij was in eerste instantie haar bondgenoot, maar is intussen uitgegroeid tot haar rivaal. Indien ze wordt afgezet, dan zal Rousseff gedurende acht jaar geen publieke functie mogen bekleden. Indien ze alsnog haar hachje redt, dan kan ze gewoon aanblijven als presidente. Erg populair zal ze alleszins niet zijn. Rousseff geniet immers de steun van amper 13 procent van de Brazilianen.

Temer zal alvast worden geconfronteerd met dezelfde problemen als zijn toekomstige voorgangster: slechts 14 procent van de Brazilianen staat achter hem, zijn partij is betrokken in een corruptieschandaal rond overheidsbedrijf Petrobras en de economie gaat erop achteruit waardoor hij verplicht zal zijn onpopulaire maatregelen te nemen om de begroting op koers te houden.

Van de 81 senatoren die over het lot van Rousseff moeten beslissen, wordt meer dan de helft verdacht van corruptie of maken ze voorwerp uit van een onderzoek.

Bron: Belga