Braziliaans parlement richt "afzettingscommissie" op tegen Rousseff

In Brazilië is een nieuwe stap gezet in de afzettingsprocedure van presidente Dilma Rousseff. Het parlement heeft een commissie samengesteld die een advies moet geven over de afzetting van de presidente, die verwikkeld is in verscheidene schandalen. Het Braziliaanse parlement heeft donderdag een commissie van 65 afgevaardigden samengesteld die een rapport moet opstellen over de afzettingsprocedure tegen Rousseff. Concreet moet de commissie een aanbeveling voor het parlement opstellen over het al dan niet voortzetten van die procedure.

Wanneer het rapport af is, wordt het voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden en komt er een stemming over de afzetting. Als het parlement die goedkeurt met een tweederdemeerderheid, wordt Rousseff voorlopig geschorst voor maximaal 180 dagen en komt de zaak voor de Senaat. Als minder dan 342 van de 513 afgevaardigden zich achter het document scharen, wordt de procedure gestaakt.

Als vervolgens ook de Senaat voor de afzetting stemt met een tweederdemeerderheid (54 van de 81), zal de presidente onmiddellijk en definitief uit haar functie worden gezet. Als dat niet gebeurt, vervalt haar schorsing ook onmiddellijk.

De afzettingsprocedure tegen Rousseff loopt al sinds december vorig jaar. De oppositie beschuldigt haar ervan de begroting in 2014 en 2015 te hebben opgesmukt. Daarnaast wordt ze ook genoemd in de zaak-Petrobras, een groot corruptieschandaal waarbij ook Rousseffs voorganger Lula da Silva betrokken zou zijn.

Bron: Belga