Braziliaans Hooggerechtshof zet licht op groen voor verhoor president Temer

Braziliaans Hooggerechtshof zet licht op groen voor verhoor president Temer

Het Braziliaans Hooggerechtshof heeft dinsdag het licht op groen gezet om president Michel Temer te ondervragen in het kader van een grootschalig corruptieonderzoek. Rapporteur van operatie "Lava Jato", het onderzoek naar het Petrobrasschandaal, vorderde dat het verhoor "schriftelijk" zal plaatsvinden. Temer, die aan de macht kwam nadat president Dilma Rousseff werd afgezet vanwege beschuldigingen van corruptie, krijgt 24 uur om te antwoorden op de vragen van de speurders.

In het kader van het onderzoek naar het schandaal rond het staatsbedrijf Petobras, waarbij meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken zijn die tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf, werden al talrijke corruptieonderzoeken geopend, en de onthullingen rond de affaire hebben al geleid tot verschillende ontslagen.

Eerder deze maand werd onthuld dat er opnames bestaan van de president waarin hij instemt met het betalen van smeergeld aan de vroegere kamervoorzitter Eduardo Cunha, spil in het Petrobras-schandaal. De oppositie eist dat Temer aftreedt en ook op straat groeit het ongenoegen. Er werden al verschillende moties van wantrouwen tegen Temer ingediend. Het staatshoofd weigert echter op te stappen, en zegt vastberaden te zijn om de hervormingen voort te zetten om uit de recessie te geraken.

Bron: Belga