Bouteflika terug in Algerije

Bouteflika terug in Algerije

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika is zondag in de vooravond teruggekeerd naar Algiers. Dat heeft zijn kantoor bevestigd in een mededeling die werd geciteerd door het officiële persbureau APS. Bouteflika is teruggekeerd uit Genève waar hij "regelmatige medische controles" onderging. Algerijnse media hadden eerder al gemeld dat een Algerijns regeringsvliegtuig was geland op de luchtmachtbasis van Boufarik, een veertigtal kilometer ten zuiden van Algiers. In Algerije wordt al twee weken geprotesteerd tegen de 82-jarige Bouteflika, die kandidaat is voor een vijfde termijn en al president is sinds 1999. De president kampt al langer met een bijzonder zwakke gezondheid, en was twee weken in Genève voor verzorging.

De staatsleider is na een hartinfarct in 2013 aan zijn rolstoel gekluisterd en kan amper nog spreken. Hij vertoont zich nog maar zelden in het openbaar.

Iets voor 16 uur was het vliegtuig uit Genève vertrokken.

Al-Arabiya Hadath TV meldde eerder op de dag dat de veiligheidsdiensten massaal ontplooid zijn op de weg tussen de luchthaven van Algiers en het presidentieel paleis. Ook zondag zijn duizenden in Algiers de straat opgetrokken. Elders in de stad is het kalmer dan anders - veel winkels zijn gesloten.

Bron: Belga