Bosbranden Australië - Toeristen moeten vertrekken in zuidoosten van Australië omdat situatie verslechtert

Bosbranden Australië - Toeristen moeten vertrekken in zuidoosten van Australië omdat situatie verslechtert

De autoriteiten hebben toeristen en andere bezoekers donderdag de opdracht gegeven om te vertrekken uit de zones waar bosbranden woeden in het zuidoosten van Australië. Er wordt een hittegolf verwacht waardoor de situatie nog zal verslechteren. De landelijke brandweer (RFS) van New South Wales heeft een zone die zich uitstrekt over 250 kilometer ingelegd ten zuiden van de populaire trekpleister Batemans Bay aan de grens met de staat Victoria. Daar moeten toeristen wegblijven.

Zaterdag worden temperaturen tot boven de 40 graden verwacht, waardoor het gevaar zeker niet voorbij is, verklaart Rob Rogers van de brandweer.

Op verschillende wegen ten noorden en westen van de evacuatiezone staan donderdag lange files. Verschillende mensen konden niet vertrekken omdat tankstations kampen met een tekort aan brandstof of omdat de pompen er niet werken door stoompannes.

In verschillende kuststadjes dreigt een voedsel- en watertekort omdat ze door de bosbranden maandag en dinsdag volledig afgesneden zijn. Verschillende wegen zijn afgesloten door het vuur en omgevallen bomen.

In de kuststad Mallacoota in Victoria zal donderdag een schip van de marine aankomen met hulpgoederen voor de 4.000 mensen die sinds maandag vastzitten. Zo'n 1.000 mensen kunnen door het schip geëvacueerd worden.

Verwacht wordt dat de hittegolf met sterke windstoten donderdag over Zuid-Australië trekt en zaterdag in het zuidoosten van het land aankomt.

Bron: Belga