Bosbranden Australië - Eén dode en zes vermisten na "verschrikkelijke dag"

Bosbranden Australië - Eén dode en zes vermisten na "verschrikkelijke dag"

In het zuidoosten van Australië is in de nacht van zaterdag op zondag lokale tijd een man omgekomen bij de bosbranden. Honderden huizen werden verwoest. Zaterdag was een "vreselijke dag" door de extreme hitte en gevaarlijke omstandigheden, stellen de autoriteiten. De 47-jarige man kwam om door een hartstilstand toen hij een vriend hielp zijn woning te beschermen in Batlow, ten zuidwesten van Canberra in de staat New South Wales (NSW), meldt de politie zondagochtend.

Zaterdag liepen de temperaturen in de staten NSW, Victoria en Zuid-Australië op tot boven de 40 graden. In sommige delen van Sydney was het 48 graden en waren er windstoten tot 80 kilometer per uur.

Het is nog niet mogelijk om de exacte schade op te meten, maar volgens de autoriteiten zijn honderden huizen verwoest en is tienduizenden hectaren land opgebrand.

Bepaalde delen van NSW zaten zondagochtend zonder stroom. In de staat woeden er 170 bosbranden. Voor twee geldt de noodtoestand.

"Het was een verschrikkelijke dag gisteren", stelt het hoofd van de landelijke brandweer (RFS) van NSW, Shane Fitzsimmons. Zondag zijn de temperaturen wat gedaald, maar toch zijn de omstandigheden nog "wispelturig" in de buurt van verschillende bosbranden.

In Victoria worden op verschillende plaatsen evacuaties uitgevoerd met hulp van het leger. In de staat zijn zondag zes mensen vermist. Er woeden vijftig branden, voor zes daarvan is het alarmniveau van kracht.

Bron: Belga