Bosbranden Australië - Al 1,1 miljoen hectaren verwoest bij bosbranden in Australië

Bosbranden Australië - Al 1,1 miljoen hectaren verwoest bij bosbranden in Australië

Bij de aanhoudende bosbranden die vorige maand startten, is al meer dan 1,1 miljoen hectare grond verwoest in het oosten van Australië. Dat melden de autoriteiten. In New South Wales, de dichtstbevolkte deelstaat van het land, zijn er momenteel 70 bosbranden, waarvan 50 nog niet onder controle zijn. Voor geen enkele brand gold woensdagochtend lokale tijd nog de hoogste alarmfase.

Dinsdag was er sprake van een "catastrofaal gevaar" in de miljoenenstad Sydney en de nabijgelegen regio's, waar het heet en droog is. De temperaturen stegen tot eind de 30 graden en er was een sterke wind die snelheden bereikte tot 80 kilometer per uur.

In totaal zijn al sinds vorige week meer dan 300 huizen verwoest. Hollywoodacteur Russell Crowe liet op Twitter weten dat zijn huis in Nana Glen, in de buurt van het kuststadje Coffs Harbour "aangetast" is door de bosbranden, maar dat zijn familie veilig is.

Dinsdag zijn 21 mensen gewond geraakt, onder wie 13 brandweerlieden. Er vielen geen dodelijke slachtoffers. Eerder kwamen al drie mensen om. Ook voor de dieren in het wild zijn de bosbranden een bedreiging. Zo kwamen de afgelopen weken al zeker 350 koala's om het leven en werden verschillende habitats vernield.

Bron: Belga