Bosbrand in Californië rukt op naar wijnstreek, bijna 200.000 mensen geëvacueerd

Bosbrand in Californië rukt op naar wijnstreek, bijna 200.000 mensen geëvacueerd

De bosbrand 'Kincade Fire' heeft zich door sterke wind verder verspreid over Sonoma County in de Amerikaanse staat Californië. Daarbij zijn wijngaarden in vlammen opgegaan, en dreigt het vuur Highway 101 over te steken. Meer dan twee miljoen mensen in de regio kwamen zonder elektriciteit te zitten. Gouverneur van Californië Gavin Newsom kondigde zondag de noodtoestand af voor de hele staat, omdat bosbranden zich er uitbreidden, waardoor vierduizend hectaren afbrandden en meer dan 180.000 mensen geëvacueerd moesten worden. De 'Kincade Fire' strekt zich uit over 12 hectare en heeft al 79 gebouwen vernield, 31.000 andere gebouwen worden bedreigd.

"We zetten alle beschikbare bronnen in, en werken samen met verschillende instanties", verklaarde Newsom. Zondag om 17 uur lokale tijd werd een grote verplichte evacuatie op poten gezet van de wijngaarden in Sonoma County tot aan Bodega Bay.

's Nachts was volgens de brandweer de grootste zorg dat de vlammen Highway 101 zouden oversteken. Meer dan 3.000 leden van lokale, staats- en federale brandweer werden zondag ingezet om de vlammenzee te bestrijden.

Nog tot woensdag zouden klanten van nutsbedrijf Pacific Gas and Electric Company (PG&E) zonder elektriciteit kunnen zitten, zei woordvoerder Mayra Tostado zondag. Klanten zitten sinds zaterdag 17 uur lokale tijd in het donker.

De oorzaak van de Kincadebrand wordt nog onderzocht, maar volgens speculatie zou de oorzaak bij hoogspanningslijnen van PG&E liggen. Donderdag verklaarde het nutsbedrijf dat een van zijn transmissielijnen woensdagnacht problemen had, in de buurt van waar de brand uitbrak.

Bron: Belga