Boliviaanse president Evo Morales neemt ontslag

Boliviaanse president Evo Morales neemt ontslag

De Boliviaanse president Evo Morales heeft zondag ontslag genomen. Er woeden al drie weken protesten in het Zuid-Amerikaanse land tegen zijn herverkiezing. Het ontslag komt er nadat de legerleiding gevraagd had om een stap opzij te zetten, "voor het goed van Bolivia". De 60-jarige Morales kondigde zijn ontslag aan op tv. Eerder op de dag had de bevelhebber van het Boliviaanse leger, generaal Williams Kaliman, Morales gevraagd om een stap opzij te zetten. De legerleider vroeg Morales' ontslag "voor het goed van Bolivia".

De politieke crisis in Bolivia was zondag verder uitgedijd: verschillende ministers en parlementsleden, onder wie de voorzitter van het parlement, hadden ontslag genomen. Morales, die aan de macht is sinds 2006, had dan wel nieuwe verkiezingen aangekondigd, om "Bolivia te pacificeren", maar dat haalde weinig uit. Ook zondag nog waren er confrontaties tussen betogers en de ordediensten.

De voormalige president en oppositieleider Carlos Mesa verklaarde dat de Bolivianen de "wereld een les geleerd hebben" doordat ze erin geslaagd zijn om Morales te laten vertrekken. "Morgen is Bolivia een nieuw land."

Zondag werden nog de voorzitter en vicevoorzitter van de kiescommissie in het land opgepakt, laat de politie weten. Maria Choque Quispe en Antonio Costas worden vervolgd voor fraude op de verkiezingsdag van 20 oktober. Voorzitter Quispe had enkele uren eerder ontslag genomen, terwijl Costas enkele dagen na de verkiezingen al opstapte. Volgens de politie had Quispe zich vermomd om de autoriteiten te ontlopen. "De vrouw was gekleed als een man", werd bekend gemaakt op een persconferentie.

Bron: Belga