Blauwhelm schiet twee collega's dood in noorden van Mali

In Mali heeft een VN-blauwhelm twee andere blauwhelmen doodgeschoten en nog een derde verwond. Dat deelde de VN-missie in het land (Minusma) mee. Het incident deed zich voor op de basis in Tessalit, in de Noord-Malinese regio Kidal. "Een blauwhelm heeft op drie van zijn collega's geschoten. Er zijn twee doden te betreuren, een andere raakte lichtgewond", zo staat in de mededeling van Minusma. De nationaliteit van de betrokkenen werd niet meegedeeld.

"De verdachte is opgepakt, de veiligheid in het kamp is opgevoerd", vermeldt de tekst nog. "Een onderzoek moet de exacte oorzaken en omstandigheden van het incident bepalen."

Op 25 februari had zich in een VN-kamp in de stad Kidal al een gelijkaardig voorval voorgedaan. Toen werden twee Tsjadische blauwhelmen gedood bij een schietpartij die door Minusma omschreven werd als een "afrekening tussen individuen".

Een interne bron bij Minusma wijst in een verklaring naar de grote ontevredenheid die momenteel heerst bij Tsjadische blauwhelmen in Kidal en Tessalit. De soldaten zijn ontevreden over hun levensomstandigheden en klagen over de laattijdige betaling van hun soldij.

Bron: Belga