Blanke politieman krijgt in VS 15 jaar cel voor dood ongewapende zwarte tiener

Blanke politieman krijgt in VS 15 jaar cel voor dood ongewapende zwarte tiener

Een gewezen blanke politieagent is tot een gevangenisstraf van vijftien jaar veroordeeld voor doodslag op een ongewapende zwarte jongen in 2017 bij Dallas, Texas. Zo'n vonnis is zeldzaam in de Verenigde Staten, waar de politie de jongste jaren verscheidene blunders beging waarvan zwarten het slachtoffer werden. De jury, die de strafmaat gisterenavond bekendmaakte, had de agent de dag ervoor schuldig verklaard, na twee dagen van beraadslagingen. Roy Oliver schoot meermaals op een auto waarin vijf jongeren zaten. Een schot trof het hoofd van Jordan Edwards, die 15 jaar oud was.

De 38-jarige politieagent, die sindsdien ontslagen is, was met een collega naar een feest gestuurd waar minderjarigen naar verluidt alcohol aan het drinken waren. De agenten hoorden schoten toen ze ter plaatse aankwamen. Op dat moment stapten Jordan Edwards en andere jongeren volgens de lokale pers in een auto om weg te rijden van het feest, nadat ze de schoten hadden gehoord. De politieman schoot dan op de auto.

De politie zei eerst dat de agent uit zelfverdediging had geschoten omdat de auto met de jongeren achteruit reed. Maar de beelden van zijn camera toonden dat de auto van hem wegreed toen hij het vuur opende.

De advocaat van het gezin Edwards, Daryl Washington, zei dat de zaak "alle Afro-Amerikanen" betrof, "alle ongewapende Afro-Amerikanen die gedood werden en voor wie geen recht is geschied". De advocaten van de politieagent zeiden volgens de lokale media dat ze van plan waren in beroep te gaan.

Bron: Belga