Bilderberg 2017 in de VS

Bilderberg 2017 in de VS

Voor haar 65e conferentie trekt Bilderberg, de met geheimen en samenzweringstheorieën omgeven 'exclusieve debatclub' van politici, zakenlui, bankiers en mediamoguls, naar de VS. In een mededeling woensdag van Bilderberg blijkt dat tot dusver al 130 deelnemers uit 21 landen hebben toegezegd. Een deelnemerslijst werd niet gepubliceerd. De conferentie vindt plaats van donderdag 1 tot zondag 4 juni in de Westfield Marriot in Chantilly, Virginia. Op de agenda staan onder andere een "vooruitgangsbericht" over de regering van Donald Trump, de nabije toekomst van de Europese Unie en thema's als populisme, globalisering en informatiegaring.

De Bilderbergconferentie vindt jaarlijks plaats, telkens in een ander (mondain) oord. Het Westfield Marriot-hotel kreeg de Bilderbergers al over de vloer in 2002, 2008 en 2012. Bedoeling van de 'losse babbels' is de trans-Atlantische verhoudingen aansnoeren; gezien die doelstelling moge duidelijk zijn dat Donald Trump geen Bilderberger is.

Omdat de media niet worden toegelaten en een zwijgplicht heerst voor de deelnemers - officieel om de openheid van het debat niet te schaden - beschuldigen tegenstanders de conferentie van gebrek aan transparantie en een anti-democratische ingesteldheid.

De naam is afkomstig van een hotel in Nederland waar in 1954 de eerste conferentie werd gehouden. Vorig jaar vond Bilderberg plaats in het Oost-Duitse Dresden.

Bron: Belga