Bijna helft van EU-burgers in VK maakt zich zorgen over hun rechten

Bijna helft van EU-burgers in VK maakt zich zorgen over hun rechten
AFP / O. Hoslet

EU-burgers behouden dezelfde rechten rond wonen, werken en toegang tot de sociale zekerheid in het VK na de brexit en moeten zich voor 30 juni inschrijven via de «EU settlement scheme».

GEEN VERTROUWEN

Hoewel een meerderheid van de 3.000 respondenten uit 27 landen het gevoel heeft dat ze tot nu toe op dezelfde manier behandeld werden als de Britten, heeft bijna de helft (44%) er geen vertrouwen in dat dat ook in de toekomst nog zo zal zijn.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat heel wat Europeanen geen vertrouwen hebben in de instellingen. Een op de twee heeft bovendien nog nooit gehoord van zijn rechten als burger. Zo is bijvoorbeeld slechts 48 % op de hoogte van de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties.

MINDER GASTVRIJ

Eén op de tien (11%) is van plan om na 30 juni het VK te verlaten, wanneer de deadline voor inschrijving verstrijkt. Redenen voor dat vertrek zijn onder meer een gebrek aan vertrouwen in de overheid, het gevoel dat het VK een minder gastvrij land is vanwege de brexit en bezorgdheden over het verlies van rechten.

Volgens het nationaal statistiekbureau (ONS) leefden in 2019 3,6 miljoen EU-burgers in het VK.