"Betreurenswaardig dat Indiase voorstellen geen goedkeuring kregen van VS"

"Betreurenswaardig dat Indiase voorstellen geen goedkeuring kregen van VS"

New Delhi vindt het "betreurenswaardig" dat de Verenigde Staten niet zijn ingegaan op voorstellen van India om de handelsafspraken tussen beide landen voort te zetten. Dat heeft het Indiase ministerie van Handel vandaag laten weten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump besliste om de handelsvoordelen van India te schrappen. De Amerikaanse president Donald Trump maakte gisteren bekend dat hij de handelsafpraken met India beëindigt. "Ik heb vastgesteld dat India de Verenigde Staten niet heeft verzekerd dat India rechtvaardige en redelijke toegang tot zijn markten zal bieden", aldus de president in een verklaring. Daardoor zal het Aziatische land vanaf woensdag 5 juni niet langer kunnen genieten van het bevoorrechte statuut van ontwikkelingsland.

"India heeft in het kader van de bilaterale handelsgesprekken een oplossing aangeboden voor belangrijke Amerikaanse verzoeken, in een poging om een wederzijds aanvaardbare uitweg te vinden. Het is betreurenswaardig dat deze geen goedkeuring hebben gekregen van de VS", zo luidt de reactie van het Indiase ministerie van Handel.

"India zal, net als de VS en andere landen, altijd zijn nationaal belang verdedigen in deze kwesties", zo staat nog in de mededeling. Het ministerie stelt verder dat de gesprekken met de VS in de toekomst nog voortgezet zullen worden.

Trump had New Delhi en het Amerikaanse Congres al op 4 maart ingelicht van zijn voornemen om India te schrappen van het GSP-programma (Generalized System of Preferences). Een land kan zijn handelsvoordelen pas zestig dagen na die aankondiging verliezen. Het lijkt erop dat Trump de parlementsverkiezingen in India heeft afgewacht om effectief de stekker uit het akkoord te trekken.

Het GSP-programma, dat werd ingevoerd in 1976, laat ontwikkelingslanden toe om zowat 2.000 goederen belastingvrij in te voeren in de VS. India is een van de belangrijkste begunstigden.

De Amerikaanse beslissing wordt gezien als een tegenslag voor eerste minister Narendra Modi, die met zijn hindoe-nationalistische partij BJP overtuigend de verkiezingen in India had gewonnen. Modi had tijdens de campagne kritiek gekregen omdat hij tijdens zijn eerste ambtstermijn als premier er niet in geslaagd was de economische groei op te trekken. Tijdens het eerste kwartaal van 2019 ging de economie er met slechts 5,8 procent op vooruit, waardoor het land zijn positie van snelste groeier is kwijtgespeeld aan China.

Bron: Belga