Bernard Hinault roept Tourpeloton op om te staken tegen deelname Chris Froome

Bernard Hinault roept Tourpeloton op om te staken tegen deelname Chris Froome

Bernard Hinault roept het peloton op om te staken als Chris Froome op 7 juli aan de start staat van de 105e Ronde van Frankrijk. De 63-jarige Fransman, vijf keer eindwinnaar en tot 2015 ceremoniemeester bij La Grande Boucle, deed dat vandaag in een interview met de Bretoense krant Ouest-France. "Als de autoriteiten hem niet bestraffen, is het aan de renners zelf om hun verantwoordelijkheid te nemen", stelde de Tourwinnaar van 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985. "Maar als de renners bereid zijn een valsspeler in hun midden op te nemen, is dat hun probleem. Het peloton moet op 7 juli voet aan de grond zetten en zeggen 'als hij start, starten wij niet."

Bij Froome, die zich met een vijfde zege naast Hinault, Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Miguel Indurain kan hijsen, werd vorig jaar tijdens de Ronde van Spanje een abnormaal hoge concentratie salbutamol vastgesteld. Het Internationaal Antidopingtribunaal van de UCI deed nog geen uitspraak in de zaak en het ziet er niet naar uit dat het dat nog voor de start van de Tour zal doen. Het tribunaal moet zich immers door een dossier worstelen dat door Froomes advocaten werd opgesteld en inmiddels al 1.500 pagina's telt.

"Als een ander geschorst wordt, vindt iedereen dat normaal, maar hij mag gewoon doorrijden. Alberto Contador, die zijn straf aanvaardde en uitzat, zou Froome voor het gerecht moeten dagen, net als Tom Dumoulin, die de Giro verloor tegen Froome", vindt Hinault. "Voor mij gaat het niet om een 'abnormaal resultaat', het is gewoon een positieve dopingtest. Salbutamol is misschien niet het wondermiddel, het is wellicht niet dat wat hem de Vuelta deed winnen. Maar in die dosis is het verboden en de reglementen moeten voor iedereen hetzelfde zijn. De UCI moet Froome meteen schorsen, maar zoals altijd weten mensen niet hoe ze een knoop moeten doorhakken als dat nodig is."

Na de zege van Froome in de voorbije Ronde van Italië uitte Hinault ook al kritiek op Froome. Froome werd na Hinault en Merckx de derde renner die de drie grote rondes op rij won, maar voor Hinault "behoort Froome niet echt tot dat lijstje. Hij had immers nooit mogen starten in de Giro". Dat was een uitspraak die bij Johan Bruyneel in het verkeerde keelgat schoot. "Zou het niet verstandiger zijn om je grote mond te houden?", twitterde die. "Van Bruyneel moet ik mijn mond houden, hij beschermt dus de valsspelers", antwoordde Hinault nu. "Met wat hij met Lance Armstrong allemaal flikte, kan hij maar beter zelf zwijgen."

In het verleden durfde Hinault als 'patron van het peloton' zelf wel al eens de koers stil te leggen als er conflicten waren met de organisatie.

Bron: Belga