Belgische beloften probleemloos voorbij Hongarije

De Belgische nationale beloften hebben deze avond in Boedapest hun negende en voorlaatste groepswedstrijd van de kwalificaties voor het EK voetbal 2019 gewonnen. Dankzij twee doelpunten van Landry Dimata (20. en 73.) en eentje van Siebe Schrijvers (86.) namen de jonge Rode Duivels gastland Hongarije met 0-3 te grazen. De aanvaller van RSC Anderlecht rondde een aanval in de twintigste minuut knap af. Dimata werkte een voorzet van Siebe Schrijvers in een tijd voorbij de Hongaarse doelman. De thuisploeg was in de eerste helft nergens, maar toonde zich na de pauze veel gevaarlijker. Doelman Nordin Jackers liet zich echter niet verschalken. Twintig minuten voor tijd stelden de Belgen de drie punten veilig. Vanaf de penaltystip scoorde Dimata zijn tweede doelpunt van de avond. Ook Isaac Mbenza had graag op het scorebord gestaan, maar hij vond de paal op zijn weg. Aanvoerder Siebe Schrijvers legde met een harde knal de 0-3 eindstand vast.

De troepen van bondscoach Johan Walem voeren met 23 punten de stand aan in groep 6. Zweden (20 ptn) kan zich mits een thuiszege tegen Turkije nog naast de Belgen hijsen op de eerste plek. Op de slotspeeldag op 16 oktober staat nog de clash tussen Zweden en België op het programma. Die wedstrijd zal over groepswinst beslissen.

De negen groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het EK in Italië en San Marino. De vier beste tweedes verdelen de twee resterende EK-tickets via play-offs. Het EK geldt als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.