"Belgisch-Nederlands model Ivana Smit was al gewond voor val"

"Belgisch-Nederlands model Ivana Smit was al gewond voor val"

Het Belgisch-Nederlandse model Ivana Smit had al letsels voordat zij van een balkon in Kuala Lumpur viel. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de forensische onderzoeken door een Nederlandse patholoog. Smit (18) overleed op 7 december vorig jaar na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Het model had op haar achterhoofd een bloeduitstorting, die was ontstaan voor de val. Ook had zij blauwe plekken op de binnen- en buitenkant van beide bovenarmen, wat erop kan wijzen dat iemand haar had vastgegrepen. Letseldatering moet uitwijzen op welk moment Smit dit heeft opgelopen.

Ook is er cocaïne in haar lichaam aangetroffen. Dat heeft zij al langer voor haar dood ingenomen. Verder troffen de onderzoekers ook de drugs PMM/PMMA aan, waarvan een combinatie met cocaïne dodelijk kan zijn. Zolang niet bekend is waar de middelen vandaan komen, wordt een misdrijf niet uitgesloten.

De Nederlandse patholoog had na een eerder onderzoek al laten weten dat het letsel niet past bij iemand die van grote hoogte is gevallen.

"Er wordt op dit moment nader onderzoek gedaan naar een aantal scenario's. Daarbij tekent er zich op dit moment langzamerhand één scenario af waar derden een actieve rol in hebben gehad. Een potentieel misdrijf. In het belang van het onderzoek zullen wij de details hiervan nog niet bekendmaken", zegt advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden vertegenwoordigt.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie begon eind december een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit en bestudeert zowel het Maleisische als het Nederlandse autopsierapport. Op basis daarvan wordt bekeken of er een strafrechtelijk onderzoek komt.

Bron: Belga