België maakt 8,6 miljoen extra vrij voor noodhulp

België maakt 8,6 miljoen extra vrij voor noodhulp

België zal dit jaar 8,6 miljoen euro extra vrijmaken voor de humanitaire crisis in Jemen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd tijdens een VN-bijeenkomst in Genève. Het conflict in Jemen is momenteel de meest prangende crisis ter wereld, zeggen de Verenigde Naties. België voert de bijdrage aan het humanitaire fonds voor Jemen nog op met een miljoen euro, wat het totaal op 5 miljoen brengt. Het fonds, een 'flexibel fonds' kan snel en flexibel ingezet worden. Het geld gaat voornamelijk naar lokale humanitaire organisaties.

Daarnaast gaat er nog eens 700.000 euro Belgisch geld naar de VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen en de kinderrechtenorganisatie Unicef. De vzw Dokters van de Wereld krijgt 2,2 miljoen euro.

Naast de bijdragen aan programma's die specifiek op de crisis gericht zijn, voorziet België dit jaar ook meer dan 23 miljoen euro aan hulp voor organisaties die onder meer actief zijn in Jemen. Het gaat onder meer om het Internationale Rode Kruis of het Wereldvoedselprogramma. Tot slot is er 26 miljoen voorzien voor humanitaire fondsen die wereldwijd - ook in Jemen - hulpprogramma's financieren.

Sinds begin maart 2015 heeft het conflict in Jemen al aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost, voornamelijk gewone burgers. 60.000 anderen raakten gewond, al zou het werkelijke aantal slachtoffers een pak hoger kunnen liggen. Het land kreunt ook onder een hongersnood, onder meer omdat de belangrijke aanvoerroute voor humanitaire hulp via de haven van Hodeida grotendeels geblokkeerd wordt.

De MR-vicepremier vindt het nu vooral belangrijk dat het staakt-het-vuren in Jemen gerespecteerd wordt. Eind vorig jaar bereikten de regering in Jemen en de Houthi-rebellen daarover nog een akkoord in het Zweedse Stockholm, maar dat blijft erg fragiel. "We roepen de partijen op om zich te houden aan en te concentreren op de uitwerking van het akkoord, zeker wat de haven van Hodeida betreft, om humanitaire redenen", zei Reynders.

Bron: Belga