Belga $x0 = $this->xml; $v1_0 = $x0->xpath("title[1]"); echo $this->getValue($v1_0);

Belga $x0 = $this->xml;
$v1_0 = $x0->xpath("title[1]");
echo $this->getValue($v1_0);

Minstens 45.000 burgers zijn op de vlucht geslagen voor de gevechten in de provincie Dera in het zuiden van Syrië, zo hebben de Verenigde Naties vandaag gemeld. De zuidelijke provincie is sinds een week het doelwit van bombardementen van het bewind. Sinds een week voert het bewind van Bashar al-Assad de bombardementen op het oosten van Dera op, wat de voorbode kan zijn van een grootscheepse militaire operatie in het zuiden van Syrië. Dit heeft honderden gezinnen op de vlucht gedreven. "De jongste dagen is een heel groot aantal burgers op de vlucht geslagen voor de vijandelijkheden, bombardementen en gevechten in deze regio", zei Linda Tom, woordvoerster van het coördinatiebureau van humanitaire zaken van de VN. "Een massale verplaatsing van die omvang hadden we tot nu toe niet gezien in Dera", benadrukte ze.

De troepen van het bewind, die sinds zaterdag ondersteund worden door Russische aanvallen, viseerden de voorbije 48 uur wijken in de stad Dera, de hoofdstad van de provincie. Bij het geweld werden sinds 19 juni minstens 32 burgers gedood, zei het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR). De VN waarschuwden dat 750.000 burgers die in de rebellenzones leven, bedreigd worden door de operaties van het bewind.

De regeringsgezinde troepen konden maandagnacht volgens SOHR doordringen tot Busr al-Harir en Maliha al-Atash, waardoor de rebellengebieden in het oosten van Dera in twee gesneden werden.

Bron: Belga