Belg betaalt te veel voor herziening woonkrediet

Belg betaalt te veel voor herziening woonkrediet

Ondanks de historisch lage rentestanden is het voor de meeste mensen niet meer interessant om hun woonkrediet te herfinancieren. Volgens Test-Aankoop vallen de extra aktekosten in België namelijk gemiddeld dertien keer hoger uit dan in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje, Portugal, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Dat zegt de consumentenorganisatie in een open brief in De Tijd en L'Echo. Aktekosten zijn alle kosten die te maken hebben met het opstellen van de hypotheekakte. Het gaat onder meer om de registratierechten, de erelonen en de hypotheekkosten. De grootste hap gaat naar de fiscus. Als iemand een nieuw hypothecair krediet afsluit, gaat zowat de helft van de kosten naar registratiebelastingen en btw.

"Door de hoge aktekosten blijft de kredietnemer de gevangene van zijn financiële instelling en wordt de concurrentie in de banksector gefnuikt", zegt Test-Aankoop. De organisatie eist daarom een parlementair debat en komt zelf met enkele voorstellen.

Ze oppert Test-Aankoop om de notariskosten te plafonneren, goedkopere manieren voor een hypothecaire inschrijving uit te werken, de aktekosten voor een herfinanciering te beperken of zelfs de hypotheek overdraagbaar te maken. Het doel is om de kosten terug te brengen tot het gemiddelde niveau van de andere landen.

Bron: Belga