BBC-correspondent in China stapt op: loonkloof te groot

De BBC-correspondent in China, Carrie Gracie, stapt op als correspondente omdat de loonkloof bij de Britse openbare omroep te groot is. In een open brief op haar website heeft ze het over een "geheimzinnige en illegale verloningscultuur bij de BBC". Van de vier internationale topcorrespondenten verdienen de twee mannen minstens 50 pct meer dan hun vrouwelijke collega's. "Ik heb mijn bazen gezegd dat de enige aanvaardbare oplossing zou zijn dat alle internationale correspondenten hetzelfde verdienen", schrijft Graci. "Wat het juiste loon is, moeten zij beslissen. Ik heb hen duidelijk gemaakt dat ik geen loonsverhoging wilde, enkel een gelijk loon. In de plaats daarvan boden ze mij een grote loonsverhoging aan, die ver onder een gelijke verloning blijft."

In juli werd al een rapport gepubliceerd waaruit bleek dat twee derden van de 200 hoogste verdieners bij de BBC mannen zijn, en dat de bestbetaalde vrouw nog geen kwart verdient van het loon van de bestbetaalde man.

Gracie riep de BBC op "het probleem te erkennen, zich te verontschuldigen en een faire, transparante en gelijke verloningsstructuur in te voeren".

De correspondente zegt dat ze terugkeert naar de tv-redactie, "waar ik verwacht gelijk betaald te worden".

Op sociale media kreeg Gracie de steun van verschillende BBC-presentatoren, die de hashtag #istandwithcarrie lanceerden.

Bron: Belga