Barack Obama vermindert straffen van 42 veroordeelden

Barack Obama vermindert straffen van 42 veroordeelden

President Barack Obama heeft vrijdag 42 mensen strafverminderingen gegeven die voornamelijk veroordeeld waren in drugszaken, en daar disproportioneel lange straffen voor kregen. De gevangenen die de strafvermindering kregen worden beschouwd als niet langer gevaarlijk. Het gaat vooral om kleine dealers waarvan de helft een levenslange had gekregen.

De gevangenen die in verschillende gevangenissen in de VS vastgehouden worden zullen tussen 1 oktober 2016 en 3 juni 2018 vrijgelaten worden.

Deze nieuwe strafverminderingen brengt het totale aantal door Obama verleende strafverminderingen op 348, wat meer is dan die van zijn zes voorgangers samen. Toch vragen de voorstanders van een hervorming van het strafrecht Obama om in de tijd die hem rest het tempo van de strafverminderingen op te voeren.

Obama is voorstander van alternatieve straffen voor kleine delinquenten, en een Witte Huis-medewerker liet weten dat de president vastberaden is om tot aan het einde van zijn mandaat nog meer mensen die het verdienen een tweede kans te geven.

Bron: Belga