Balans van bosbranden in Australië stijgt tot 26 doden

Balans van bosbranden in Australië stijgt tot 26 doden

Het aantal mensen dat sinds september omgekomen is bij de verwoestende natuurbranden in Australië, is tot 26 opgelopen, zo heeft minister Lisa Neville vandaag aan verslaggevers gezegd. Een medewerker van de brandbestrijding, vader van twee kinderen, verloor het leven bij een ongeval met een voertuig terwijl hij in de staat Victoria tegen het vuur vocht. Brandweerkorpsen in het zuidoosten van Australië namen het koelere weer vandaag te baat om branden onder controle te krijgen voordat de weersomstandigheden later deze week opnieuw extremer worden.

De staten New South Wales en Victoria kregen dinsdag en woensdag wat regen, ook in de gebieden waar branden woeden, maar de autoriteiten verzochten inwoners van verscheidene bedreigde gemeenten ook tijdig hun woningen te verlaten omdat voor vrijdag extreem weer voorspeld wordt, met temperaturen tot boven de 40 graden Celsius in delen van de oostelijke staten en felle wind die het vuur kan aanwakkeren.

Ondertussen is de luchtkwaliteit in Sydney volgens het gezondheidsdepartement na enkele dagen respijt weer "hachelijk" in het oosten van de stad en "erg slecht" in het westen. Aan de zones van New South Wales waar branden woeden, werden meer dan een miljoen stofmaskers geleverd.

Professor Chris Dickman schat dat minstens 1 miljard dieren in Australië omgekomen zijn sinds het begin van het bosbrandenseizoen in september, zo deelde de universiteit van Sydney mee.

In het noorden van Australië werden inwoners gewaarschuwd voor schade door wind, regen en overstromingen van de eerste cycloon van het orkaanseizoen die er op vrijdag zou aankomen.

Bron: Belga