Bagdad weigert referendum over onafhankelijkheid van Iraaks-Koerdistan

Bagdad weigert referendum over onafhankelijkheid van Iraaks-Koerdistan

Het Iraakse parlement heeft dinsdag zijn categorieke verzet uitgesproken tegen het referendum over de onafhankelijkheid van Koerdistan. De volksraadpleging wordt over minder dan twee weken gehouden en zorgt voor beroering in de hele regio. Het parlement van Koerdistan, dat in meer dan twee jaar niet meer heeft vergaderd, heeft gezegd dat het donderdag bijeenkomt om voor de volksraadpleging te stemmen die de president van de autonome regio, Massud Barzani, in juni aankondigde.

Dinsdagmorgen stemden de parlementsleden van de federale regering tegen het referendum, dat voor 25 september gepland is in de regio in het noorden van Irak die sinds 1991 over autonomie beschikt. Het parlement in Bagdad verklaarde bij monde van zijn voorzitter Salim al-Jaburi dat het in het belang van "de eenheid van het grondgebied en het Iraakse volk" handelde.

Erbil herhaalt van zijn kant regelmatig dat het "geen andere keuze" heeft om de rechten te garanderen van de Koerden, die onderdrukt werden door het bewind van Saddam Hoessein. De noordelijke provincie Kirkoek, een oliegebied, heeft beslist aan het referendum deel te nemen.

Het referendum stuit echter ook op protest van Washington, Europese hoofdsteden en vooral van de buurlanden Turkije en Iran, die vrezen dat de volksraadpleging de separatistische ambities van hun eigen Koerdische minderheden zal aanwakkeren.

De 5,5 miljoen Iraakse Koerden dromen allemaal van een Koerdische staat, maar velen vragen zich af of dit het goede moment is, vanwege de strijd tegen de jihadisten die de Koerdische peshmerga sinds 2014 samen met de Iraakse troepen voeren.

Bron: Belga