Australië wil paspoort afnemen van veroordeelde pedofielen

Australië wil het paspoort afnemen van onderdanen die veroordeeld zijn voor pedofilie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop vandaag laten weten. Het land wil daarmee voorkomen dat de pedofielen in het buitenland nieuw onheil aanrichten. Volgens Bishop reisden alleen vorig jaar al bijna 800 in Australië geregistreerde pedofielen naar het buitenland. De meerderheid, die vaak afzakt naar Aziatische landen, lapte de verplichting aan zijn laars om die reizen vooraf te melden aan de politie. De helft loopt nochtans het risico om te hervallen, aldus de buitenlandminister.

Als de wet er komt - het ontwerp moet nog aan het Australische parlement worden voorgelegd -, gaat het volgens minister van Justitie Michael Keenan om een "wereldprimeur". "Geen enkel land heeft zulke strenge maatregelen getroffen om onderdanen te verhinderen naar het buitenland te vertrekken om er kinderen te verkrachten", aldus Keenan. Hij schat dat 20.000 paspoorten in beslag zouden worden genomen van personen die hun straf hebben uitgezeten maar verder in de gaten worden gehouden door het Australische gerecht.

Australië is de voorbije tijd opgeschrikt door verschillende pedofiliezaken in het buitenland. Zo werd de 70-jarige Robert Andrew Fiddes Ellis in oktober vorig jaar in Bali veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens seksuele agressie tegen elf meisjes en adolescenten.

Bron: Belga