Australië op zoek naar informatie over schrijver die verdwenen lijkt te zijn in China

De Australische regering probeert informatie te krijgen over waar de Chinees-Australische schrijver Yang Hengjun zich bevindt, die vermist wordt sinds zijn aankomst in China vijf dagen geleden. De 53-jarige Yang Hengjun is een voormalige Chinese diplomaat die de Australische nationaliteit verkreeg. Tegenwoordig is hij een uitgesproken criticus van de Chinese Communistische Partij.

Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken laat vandaag in een verklaring weten dat het van de Chinese autoriteiten informatie te weten probeert te komen waar de man zich bevindt, al wordt hij niet bij naam genoemd. Er staat dat het gaat om een "Australische burger die als vermist wordt opgegeven". "Om privacyredenen geven we geen verdere toelichting."

Yang reisde vijf dagen geleden van New York naar het Zuid-Chinese Guangzhou. Feng Chongyi, een professor aan de University of Technology in Sydney, vertelde aan de Australische nationale omroep ABC dat Yang op reis was met zijn vrouw en kind. Feng denkt dat Yang in Guangzhou werd opgepakt en naar Peking werd gebracht.

In 2011 verdween Yang al eens enkele dagen in China, een "misverstand" met de Chinese autoriteiten, zei hij zelf.

Bron: Belga