Assange krijgt Ecuadoraans identiteitsnummer

Assange krijgt Ecuadoraans identiteitsnummer

Wikileaks-stichter Julian Assange, die zich al meer dan vijf jaar schuilhoudt in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, heeft een identiteitsnummer gekregen van het Zuid-Amerikaanse land. Dat blijkt woensdag uit het burgerregister. Het nummer 1729926483 verwijst naar de provincie Pinchincha, schrijft de krant El Universo. De krant schrijft dat Assange mogelijk ook een paspoort kreeg. Na mediaberichten hierover zei het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het niet zal antwoorden op "geruchten, of verdraaide en uit de context gerukte informatie" in de Assange-affaire. Het ministerie noemde het nummer niet.

Buitenlandminister Maria Fernanda Espinosa zei dinsdag dat Ecuador in nauw contact staat met het Verenigd Koninkrijk. Via bemiddeling zou worden geprobeerd om de situatie op te lossen, die ze als "onhoudbaar" omschreef.

De Australiër woont in een klein bureau in de ambassade van Ecuador. Quito verleende hem asiel in 2012, toen Zweden onderzoek naar hem voerde in een zedenzaak. Zweden zette het onderzoek stop, maar Assange zegt dat hij bang is om gearresteerd of uitgewezen te worden naar de Verenigde Staten. Assange verspreidde geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan via zijn online platform.

Er wordt van uitgegaan dat Quito wil dat Assange naar Ecuador reist. Maar hij kan enkel de ambassade verlaten als hij zich ter beschikking stelt van het gerecht, zegt het Britse nieuwsagentschap PA, dat een woordvoerder van Buitenlandse Zaken citeert.

Bron: Belga