Asiiel en migratie - Italië weigert Spaans ngo toegang na redden 59 migranten

Een Spaanse ngo heeft zaterdag bekendgemaakt op de Middellandse Zee 59 uit Libië afkomstige migranten te hebben gered. Prompt waarschuwde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken dat er geen sprake van is dat ze een haven van zijn land binnenkomen. De Spaanse ngo Proactiva Open Arms twitterde dat zijn schip met 59 migranten koers zet naar een "veilige haven", maar dat het onmogelijk is te zeggen waar het zijn anker zal uitwerpen.

"Ondanks de obstakels blijven wij het leven van onzichtbare mensen beschermen. Hun verhalen over wat zij in Libië hebben meegemaakt zijn afgrijselijk", aldus de organisatie.

Salvini van zijn kant zegt dat het schip van Proactiva Open Arms de boot van de migranten had bereikt, vóór de Libische kustwacht binnen de Libische reddingszone. "De meest nabije haven is Malta, de organisatie en de vlag zijn Spaans: zij mogen het vergeten een Italiaanse haven aan te doen. Stop de maffia van mensensmokkel: hoe minder mensen vertrekken, hoe minder er sterven".

Volgens de Maltese minister van Binnenlandse Zaken Michael Farrugia zijn de migranten daarentegen gered in een zone tussen Libië en de Italiaanse haven Lampedusa. "Hou ermee op onjuiste informatie te verspreiden en Malta zonder reden aan te wijzen", twitterde hij. Italië heeft verantwoordelijkheid, aldus de bewindsman kort na de tweet van Salvini.

Bron: Belga