Asiel en migratie - SOS-Méditerranée en AZG varen met opvolger Aquarius opnieuw uit

Asiel en migratie - SOS-Méditerranée en AZG varen met opvolger Aquarius opnieuw uit

De ngo's SOS-Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen gaan opnieuw drenkelingen redden op de Middellandse Zee. De organisaties starten met een nieuw schip een nieuwe campagne voor de Libische kust, melden ze zondag. Eind vorig jaar staakte hun schip Aquarius de activiteiten. De ngo's zetten nu een Noors schip in, de Ocean Viking. Volgens Artsen Zonder Grenzen komt het eind deze maand aan in het centrale gedeelte van de Middellandse Zee. Het 69 meter lange voormalige assistentieschip voor boorplatformen zal er met een bemanning van meer dan 30 mensen patrouilleren. Het schip zal in internationale wateren blijven.

De Aquarius moest na bijna drie jaar activiteit en 30.000 geredde drenkelingen de operaties in december stopzetten. Tot tweemaal toe werd de vlag ontnomen van het schip - door Gibraltar en Panama. En de autoriteiten in Italië, waar een regering van de uiterst rechtse Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging aan de macht is, beschuldigde het schip ervan dat het illegaal afval verwijderd zou hebben van boord. Ze dreigden met de inbeslagname van het schip. In februari annuleerde het Italiaanse gerecht alsnog de beslissing tot inbeslagname van het schip.

Vorige zomer lag de Aquarius bovendien geblokkeerd op zee met honderden migranten aan boord. Italië weigerde de boot, maar uiteindelijk bood Spanje een oplossing.

De inzet van het nieuwe schip komt er na recente confrontaties tussen de Italiaanse regering en andere ngo's. Zo werd de kapitein van een schip een tijdje onder huisarrest geplaatst.

Bron: Belga