"Antisemitisme neemt laatste jaren toe in VS"

"Antisemitisme neemt laatste jaren toe in VS"

Antisemitische daden hebben in 2018 in de VS een zeer hoog niveau bereikt, en 2017 had al een absoluut recordcijfer laten optekenen. Dat meldt de Anti-Defamation League die discriminatie bestrijdt. De Liga bracht zijn jaarcijfers voor 2018 uit amper drie dagen nadat er weer een dodelijke aanslag was geweest in de synagoge van San Diego, Californië, met een dode en twee gewonden als slachtoffers.

In 2017 was er een record van 1.986 gevallen van antisemitisch geweld genoteerd. In 2018 waren er 1.879 gevallen, het derde hoogste aantal sinds de registratie van deze feiten in de jaren '70.

Inzake vandalisme aan gebouwen is er een lichte daling van antisemitische geweldsdelicten, maar het aantal gevallen van pestgedrag en vooral van fysieke aanranding is fel toegenomen. Zo was er, wat de fysieke aanrandingen betreft, de zeer bloedige aanval van 27 oktober op een synagoge in Pittsburgh met elf doden en twee gewonden als balans, de meest moorddadige aanslag op een joods gebedshuis in de geschiedenis van de VS. Vooral in de staten Californië en New York waren er opmerkelijk veel antisemitische aanslagen. Met de aanslag in San Diego zal ook het jaar 2019 weer een zware balans laten optekenen, zo verwacht de Liga.

Bron: Belga