Ankara stelt bezoek uit van VN-rapporteur tegen folteringen

Ankara stelt bezoek uit van VN-rapporteur tegen folteringen

Turkije heeft het bezoek van Juan Mendez, de VN-rapporteur tegen folteringen, korte tijd uitgesteld, hoewel zijn missie dringend nodig is na de massale arrestaties in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Dat maakte de rapporteur zelf bekend. Mendez was uitgenodigd om naar Turkije te gaan van 10 tot en met 14 oktober, maar de Turkse regering stelde voor dat hij pas in november of december het land bezoekt. Dan is hij echter niet langer rapporteur en zal zijn opvolger nog maar net aangesteld zijn. Op 31 oktober loopt zijn mandaat immers ten einde.

"Hoewel ik begrijp dat de ontwikkelingen in Turkije tijdens de laatste maanden de volledige aandacht van de regering eisen, denk ik dat een uitstel van mijn bezoek op dit late moment de verkeerde boodschap uitstuurt", aldus Mendez. Zijn bezoek zou van het grootste belang zijn gezien de massale arrestaties van vermoedelijke voorstanders van de staatsgreep, maar ook gezien de beschuldigingen van overbevolking en slechte levensomstandigheden in de Turkse gevangenissen, zei hij.

Mendez was van plan om de volledige situatie in Turkije wat betreft mogelijke folteringen en mishandelingen op te volgen, niet enkel de ontwikkelingen na de mislukte staatsgreep van juli. Mendez vertegenwoordigde slachtoffers van de Argentijnse junta, wat leidde tot zijn eigen arrestatie en foltering.

Bron: Belga