ANC bespreekt het vervroegd aftreden van president Zuma

ANC bespreekt het vervroegd aftreden van president Zuma

Binnen de top van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij worden gesprekken gevoerd over een vervroegd aftreden van president Jacob Zuma. Al wekenlang circuleren geruchten over de positie van de controversiële president, maar vandaag bevestigde de partij voor de eerste keer dat daarover gesprekken lopen. Het was secretaris-generaal Ace Magashule die de gesprekken bevestigde, maar hij beklemtoonde dat er geen deadline is voor Zuma. "We hebben niet beslist of Zuma moet vertrekken of moet blijven", zei Magashule tijdens een persconferentie na de bijeenkomst van de partijtop, vorig weekend. "Er is geen beslissing genomen om Jacob Zuma af te zetten. Het zijn jullie, de media, die zeggen dat Zuma moet vertrekken. Er komen gesprekken tussen verantwoordelijken van de partij, president Zuma en partijleider Cyril Ramaphosa."

Tegen Zuma lopen verschillende klachten voor corruptie: al tijdens zijn eerste ambtstermijn, die in 2009 begon, werd hij genoemd in corruptieschandalen. De afgelopen jaren werd er herhaaldelijk om zijn aftreden gevraagd, en de laatste paar maanden werd die oproep alsmaar luider vanuit zijn eigen partij. Zuma's tweede en laatste termijn loopt eind dit jaar af.

Eind vorig jaar koos het ANC vicepresident Ramaphosa als nieuwe partijleider: hij zal de partij naar de verkiezingen van 2019 leiden en wordt, bij een ANC-overwinning, de nieuwe president. Ramaphosa belooft dat hij corruptie zal aanpakken en erop zal toezien dat aantijgingen over "het gevangen nemen van de staat" worden onderzocht.

Tijdens het weekeinde meldden verschillende Zuid-Afrikaanse media dat Zuma op het punt stond ontslagen te worden.

Bron: Belga