Amerikaanse student veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid in Noord-Korea

Een Amerikaanse student is in Noord-Korea veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua vandaag. De jongeman wordt ervan verdacht een propagandaposter te hebben gestolen uit zijn hotel in Pyongyang. De 21-jarige Otto Frederick Warmbier, een student aan de universiteit van Virginia, werd in januari opgepakt "terwijl hij een vijandelijke daad aan het uitvoeren was tegen de DPRK (de Democratische Volksrepubliek Korea)", meldde het staatspersagentschap KCNA destijds.

Warmbier gaf op 29 februari tijdens een persconferentie toe dat hij de poster gestolen had in een daad "die bedoeld was om de werkethiek en de motivatie van het Noord-Koreaanse volk te schaden". In een videoboodschap zegt hij ook dat hij "zeer onder de indruk was van de menselijke behandeling van zware criminelen zoals mezelf".

De uitspraak komt er op een moment dat de spanningen op het Koreaanse schiereiland hoog oplopen nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verklaarde dat hij tests zou uitvoeren met kernkoppen en ballistische raketten.

De Verenigde Naties hebben onlangs nog zeer strenge sancties opgelegd aan Noord-Korea, na een nucleaire test in januari en een raketlancering in februari.

Bron: Belga