Amerikaanse sancties tegen Venezolaanse centrale bank "illegaal", zegt Maduro

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de Amerikaanse sancties tegen de centrale bank van zijn land bestempeld als "illegaal en immoreel". Dat heeft hij gezegd tijdens een televisieboodschap. Washington wil met de sancties de druk op de regering in Caracas nog verhogen. De Verenigde Staten hadden woensdag laten weten dat de centrale bank van Venezuela op de sanctielijst wordt gezet "om te vermijden dat het als een marionet van het illegitieme Maduro-regime kan worden gebruikt". Betalingen met bank- en kredietkaarten, persoonlijke overschrijvingen en humanitaire hulp zullen geen hinder ondervinden, benadrukte minister van Financiën, Steven Mnuchin. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton kondigde tegelijk nieuwe maatregelen aan tegen Cuba en Nicaragua.

"Laat mij u zeggen, meneer de imperialist John Bolton, dat uw sancties ons nog meer kracht zullen geven", stak de Venezolaanse leider van wal. In zijn toespraak vorderde hij voorts van president Trump "al het geld, de 30 miljard dollar die van het Venezolaanse volk werd gestolen", terug.

Venezuela maakt momenteel een zware politieke en economische crisis door. Sinds 2015 trokken al meer dan 2,7 miljoen inwoners naar het buitenland, op de vlucht voor de armoede en ellende. Dinsdag arriveerde op de internationale luchthaven van Caracas een eerste lading noodhulp van het Rode Kruis. Een tweede lading wordt op 8 mei verwacht, ditmaal via maritieme weg.

Bron: Belga