Amerikaanse rechtbank verbiedt publicatie van ontwerp van 3D-vuurwapens

Amerikaanse rechtbank verbiedt publicatie van ontwerp van 3D-vuurwapens

Een rechtbank in de Amerikaanse stad Seattle heeft dinsdag een wapenactivist een verbod opgelegd om blauwdrukken om een vuurwapen met een 3D-printer te maken, op het internet te publiceren. Dat meldde de procureur-generaal van Washington, Bob Ferguson. De staat Washington had samen met acht andere staten en het hoofdstedelijke district Washington D.C. een rechtszaak aangespannen tegen de federale overheid, nadat die een schikking had getroffen met de wapenactivist Cody Wilson en zijn organisatie Defense Distributed. Daardoor was die laatste vrij om blauwdrukken voor het 3D-printen van een vuurwapen te publiceren.

Wilson had aangekondigd dat hij de plannen woensdag op het internet zou zetten, maar dinsdag waren het ontwerp en de instructies voor het maken van het model "Liberator" al online verschenen. Meer dan 5.000 mensen hebben de gegevens gedownload.

Tegenstanders vrezen vooral dat de ge-3D-printe wapens, die niet waargenomen kunnen worden door een metaaldetector, in de handen van criminelen terechtkomen.

Bron: Belga