Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 - Republikeinse presidentskandidaat hekelt het "racisme" van zijn rivaal Donald Trump

Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 - Republikeinse presidentskandidaat hekelt het "racisme" van zijn rivaal Donald Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Bill Weld heeft zondag het "racisme" van zijn tegenstander, president Donald Trump, op de korrel genomen. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst op een kermis in Des Moines waarschuwde hij dat de Republikeinse partij een massieve nederlaag riskeert in 2020 indien ze de "racistische scheldtirades" van Trump niet "expliciet afkeurt". Er kleeft bloed aan de handen van de president na de schietpartij in El Paso want het racistische manifest van de schutter lijkt rechtstreeks te zijn geïnspireerd op de toespraken van Trump, ging Weld verder. "Dus ja, ik associeer hem specifiek met het bloedbad in El Paso, maar ook ruimer gezien met de atmosfeer die tot al die schietpartijen heeft geleid", aldus de 74-jarige oud-gouverneur van Massachusetts.

Trump en zijn adviseurs hebben besloten om "het land op alle mogelijke manieren te verdelen" en de Amerikanen aan te zetten tot woede en haat. "Dat is het tegenovergestelde van de richting die wij uit willen", klonk het voorts.

Weld nam al verschillende keren erg progressieve standpunten in. "De rijken zijn te rijk, de armen te arm en dat is niet goed voor de sociale cohesie", betoogde hij onder meer. Ook spotte hij met de standpunten van Trump rond de klimaatverandering en ging hij tekeer tegen de "onmenselijkheid" van de Amerikaanse president op vlak van immigratie.

Trumps rivaal maakt echter weinig kans op de nominatie van zijn partij voor de presidentsverkiezingen in 2020. Volgens een peiling die in de marge van de kermis in Des Moines werd uitgevoerd, kan de huidige president rekenen op 97 procent van de kiesintenties bij de Republikeinen.

Bron: Belga