Amerikaanse inlichtingencommissie geeft klacht van klokkenluider vrij

Amerikaanse inlichtingencommissie geeft klacht van klokkenluider vrij

De Amerikaanse inlichtingencommissie heeft een geredigeerde versie van een klacht van een klokkenluider over het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uit juli vrijgegeven. De klacht is vrijgegeven net voor een open hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden, en kwam er toen Democraten een afzettingsonderzoek startten tegen de republikeinse president, waarin ze beweerden dat hij zijn ambtseed verraden had.

"Deze klacht is een routekaart voor ons onderzoek, en geeft de commissie belangrijke informatie om met andere getuigen en documenten op te volgen", zegt Adam Schiff, de democratische voorzitter van de commissie. "Het volk heeft het recht de klacht, en wat ze bekendmaakt, te zien."

Volgens een klokkenluider die lid is van de inlichtingendienst probeerde het Witte Huis toegang tot het telefoongesprek in kwestie te beperken.

"In het kader van mijn officiële functies werd ik er door meerdere Amerikaanse functionarissen van geïnformeerd dat de president zijn functie gebruikte om inmenging van een ander land in te roepen bij de verkiezingen van 2020", legt de klokkenluider uit in een document dat dateert van 12 augustus.

Tijdens het telefoongesprek vroeg Trump om onderzoek te voeren naar zijn politieke rivaal Joe Biden, die zich verkiesbaar stelt voor de presidentsverkiezing van 2020, en diens zoon Hunter.

Bron: Belga