Amerikaanse en Canadese diplomaten in Havana waren mogelijk ziek door pesticiden

De mysterieuze symptomen die de afgelopen jaren opdoken bij Amerikaanse en Canadese diplomaten in de ambassades van beide landen in de Cubaanse hoofdstad Havana, werden vermoedelijk veroorzaakt door neurotoxische stoffen die gebruikt worden in pesticiden. Dat blijkt een nieuwe studie de Canadese publieke omroep Radio-Canada kon inkijken. Tussen eind 2106 en 2018 leed een vijftigtal Amerikaanse en Canadese diplomaten en leden uit hun familie aan talrijke kwalen, waaronder migraine-aanvallen, oorsuizen, visuele en cognitieve stoornissen, evenwichtsproblemen en duizeligheid.

Wat dit "syndroom van Havana" veroorzaakt heeft, is niet bekend. De Amerikaanse media maakten melding van gerichte "akoestische aanvallen" of aanvallen met elektromagnetische golven, maar daar zijn nooit bewijzen voor gevonden. Cuba ontkent elke verantwoordelijkheid.

Op vraag van het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een team onderzoekers van de Dalhousie University een klinische studie uitgevoerd bij de 15 Canadese slachtoffers. Het gaat om het meest grootschalige onderzoek naar de symptomen tot nu toe, aldus Radio-Canada.

De onderzoekers schuiven de hypothese van "een lichte blootstelling aan neurotoxische stoffen" naar voren. Er zijn sterke aanwijzingen voor een intoxicatie door organofosfaten, die gebruikt worden in muggenspray, klinkt het.

Volgens Radio-Canada heeft het team een directe link ontdekt tussen het verschijnen van de eerste symptomen in 2016 en 2017 en de start van een grote verdelgingsoperatie door de overheid tegen het zikavirus op het hele eiland, en dan vooral in Havana. De ambassades hebben bovendien hun eigen operaties uitgevoerd.

"De combinatie van die twee bronnen heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de diplomaten sterk werden blootgesteld", aldus de onderzoekers. De geteste diplomaten hadden sporen van vervuilende stoffen in hun bloed, soms maanden na hun blootstelling, zo blijkt nog.

Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er nog geen uitsluitsel is over de oorzaak van de symptomen. Alle pistes worden gevolgd, waaronder die van de onderzoekers van Dalhousie University.

Bron: Belga