Amerikaanse burgerrechtenorganisaties slepen president Trump voor rechter

Amerikaanse burgerrechtenorganisaties slepen president Trump voor rechter

Enkele Amerikaanse burgerrechtenorganisaties hebben gerechtelijke stappen ondernomen tegen president Donald Trump en zijn administratie. Ze beschuldigen hen ervan dat een duizendtal illegale migranten in onmenselijke omstandigheden vastgehouden worden in Californië. Sinds 8 juni zitten migranten opgesloten in federale opvangcentra. "Dat is een schending van hun grondwettelijke rechten", zeggen de organisaties in hun klacht. Onder de burgerrechtenorganisaties bevinden zich onder meer de machtige American Civil Liberties Union (ACLU) en de Prison Law Office.

"Zij zitten opgesloten een groot deel van de dag en heel de nacht opgesloten in cellen, waar nauwelijks zonlicht binnenkomt. Niemand van de gezondheidsdiensten heeft hen onderzocht", klagen de burgerrechtenorganisaties aan. Ze benadrukken voorts dat de migranten onvoldoende voedsel en nauwelijks drinkbare melk krijgen. De sandwiches die ze krijgen, zijn vaak gewoon twee sneden brood, aldus de organisaties.

"Deze migranten in deze omstandigheden vasthouden, is onredelijk en ongrondwettelijk", onderstreept Victoria Lopez van de ACLU. "We doen alles wat we kunnen zodat deze mensen voldoende en degelijk voedsel krijgen en medische zorgen en zodat ze in alle vrijheid hun geloof kunnen uitoefenen."

In de Verenigde Staten verblijven nog steeds meer dan 700 kinderen van zogenaamde illegale migranten in hechtenis, hoewel het gerecht had bevolen dat ze eind juli met elkaar moesten herenigd zijn. Tot nu toe zijn 1.442 migrantengezinnen herenigd met hun kinderen die ouder zijn dan vijf jaar.

Bron: Belga